La grande dame

La grande dame

6 april 2022 Uit Door Jeanine

Dehli, wat ken ik je al lang, wat heb je veel buren gehad. In 2010 kwam je samen met je broer Radjah uit Duitsland, niemand in Europa had interesse in jullie. Jullie liepen wat te knorren en te sjorren in het Friese land, soms wat snauwend en grauwend, dan weer liefkozend en onderzoekend. Jullie vielen niet zo op, er waren veel dieren en jullie hadden een aantal indrukwekkende SiberiĆ«rs voor je neus. Wellicht had jij ook een oogje op Cromwell, op zijn rust, zijn gratie, zijn schoonheid en kracht. Als Bengaal met mogelijk wat Sumatraans bloed was je een stuk kleiner en behoorlijk onrustiger. Maar naar mate de jaren verstreken begon je meer op te vallen, zeker de laatste paar jaar tussen het leeuwengeweld waarin je je als enige dame goed staande hield. Je had een prachtig glanzende vacht, mooi van kleur en vaak donker oranje. Vele drukke donkere strepen, met je mooie eigen patroon en kleine witte vlekje op je flank. Je bijzondere teken boven je rechteroog. Je alertheid als er een dierenarts op het terrein was, je observaties naar paarden en schapen van de buren, je interesse in de keuken en in wat er allemaal bij het hek gebeurde. Natuurlijk jullie wereldfaam in 2016. Grote angst sloeg toe, maar gelukkig vonden jullie het net zo spannend…

Uiteindelijk een enorm dankbare tijgerin voor de vele verrijkingen die de dierverzorgers van Felida voor je hebben gemaakt. Altijd nieuwsgierig en onderzoekend, ruikend, snuffelend, trekkend, etend en tevreden zijn. Om vervolgens lekker uit te buiken en je te wassen. Met jou komt een tijdperk ten einde. Je was het laatste dier van Pantera, je was bijzonder en hebt het lang volgehouden. Op weg naar je 21ste, nog heerlijk genoten van het zonnetje in maart. Maar met je korte staart hield het de eerste week van april op. Als het niet meer wil, is het enige dat rest het laatste stukje liefde geven. Je contact, je gefrut aan het hek, je prachtige kop, ik zal je missen. Je was een prachtig mooi fotomodel, de koningin van Nijeberkoop, geworden tot oud besje maar voor altijd la grande dame.