Cromwell

Cromwell

Cromwell is op 2 augustus 2000 geboren in het Dartmoor Wildlife Park in Devon, een graafschap in South West England.

De dierentuin zat aan het begin van de nieuwe eeuw in de problemen. De tijgerverblijven waren niet langer ‘tigerproof’ en de eigenaar begon te dementeren. Voortzetting van de dierentuin kwam in gevaar terwijl er twee nesten Siberische tijgers rond liepen met in totaal zes welpen. De jonge dieren moesten weg.

De Siberiërs waren buiten het fokprogramma om geboren en er was geen dierentuin die interesse voor ze had. Alle zes de dieren, waaronder Cromwell, zijn in 2002 opgevangen bij Stichting Pantera. We konden de dieren al snel herplaatsen naar een groot nieuw safaripark in Beijing, China. Maar de sars brak uit en plotseling mocht er geen dier meer vervoerd worden.

Uiteindelijk hebben we pas begin 2004 toestemming gekregen de dieren naar China te transporteren. Helaas niet meer voor alle zes maar slechts voor vier.

Het is duidelijk dat Cromwell bij ons is gebleven, samen met Juno. Cromwell en Juno zijn raszuiver, toch hebben we hen in die tijd niet elders kunnen herplaatsen. Het zijn prachtige dieren met een geweldig mooi karakter en vooral Cromwell is enorm imposant. Hij leeft in harmonie met Juno, ondanks dat zij soms een pittige klier is. Samen hebben ze per ongeluk voor nageslacht gezorgd waardoor we verschillende ‘Juwells’ hebben.

Van alle tijgers die ik bij het opvangcentrum heb leren kennen, overtreft Cromwell iedereen. Hij heeft fantastisch mooie ogen, de kracht van zijn blik is bijzonder. Hij heeft een prachtig lijf, een te korte staart, een hapje uit zijn rechteroor en hij mist een stukje aan de achterkant van zijn hoektand rechtsboven. Hij heeft zijn specifieke boogje boven zijn rechteroog en heeft geweldige voorpoten. En dan weer die ogen… Cromwell is een majestueuze krachtpatser en raakt me tot in het diepst van mijn wezen

In juni 2011 is hij ziek geworden en de dierenarts heeft hem geopereerd. Hij had een vernauwing aan zijn urineleider en kon zijn urine niet meer afvoeren. Na een spannende operatie en goede herstelperiode is Cromwell er weer helemaal bovenop gekomen.

Uiteindelijk is in 2015 zijn grote  moment aangebroken. Stichting VierVoeters heeft het mogelijk gemaakt om hem en zijn familie (Juno zijn vrouw, Rasputin, Mirza, Rafik en Zita, zijn nazaten) over te brengen naar Lionsrock in Zuid-Afrika.

Hij heeft hier twee heerlijke jaren gehad. Uiteindelijk heeft hij problemen met zijn nieren gekregen. Ondanks alle medische zorg kon het niet meer en is hij op 11 mei 2017 ingeslapen.

Hem regelmatig in zijn ogen kijken kan niet meer maar uit het oog betekent zeker niet uit het hart.

Het kan niet anders dan dat zo’n schoonheid vaak het onderwerp van mijn foto’s is!